Verkkosivut: PHP-version vaikutus suorituskykyyn

Verkkosivut: PHP-version vaikutus suorituskykyyn

PHP-versiot kehittyvät jatkuvasti, sen vuoksi palvelimet ja kotisivut tarvitsevat päivityksiä toimiakseen jatkossakin halutulla tavalla.

Verkkosivut: PHP-version vaikutus suorituskykyyn

PHP 7 ja sitä uudemmat versiot tarjoavat verkkosivuille huomattavan parannuksen suorituskykyyn. Mikäli sivustollasi on käytössä vanha versio, estät sivustoasi toimimasta niin hyvin kuin se voisi toimia. Lue alta miksi PHP-version päivittäminen kannattaa ja miten päivittäminen tapahtuu cPanelin hallinnassa.

PHP lyhyesti

PHP on ohjelmointikieli, joka on erittäin suosittu webohjelmoinnissa. PHP:tä käyttää noin 80% kaikista www-sivuista, joissa käytetään palvelinpuolen ohjelmointikieltä. Erityisen suuressa roolissa PHP on WordPress-sivustoilla, joissa koko sisällönhallinta on rakennettu PHP:n päälle.

PHP-versio WordPress-sivustolla

WordPressin statistiikka osoittaa, että suurin osa kotisivuista käyttää vanhentuneita PHP-versioita, joita ei enää tueta. Suositus olisi käyttää WordPressissä aina viimeisintä tuettua PHP-versiota.

Kaikkien PHP 5 -versioiden tuki katkeaa vuodenvaihteessa. PHP 5 -versio on edelleen käytössä noin 60 prosentilla kaikista maailman sivustoista. Mikäli joku löytää PHP 5 -versiosta haavoittuvuuden, tilannetta voi käyttää hyväksi, sillä korjauspäivitystä ei tule.

PHP-versio on yleensä tuettu kahden vuoden ajan sen julkaisusta. Tuon kahden vuoden ajan version viat ja tietoturvaongelmat tarkistetaan ja korjataan säännöllisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki sivustot, joilla käytetään PHP-versiota 5.6 tai aiempaa, ovat alttiita tietoturvaongelmille, koska versioiden tuki ja vikojen korjaus on päättynyt.

Lue Tivin artikkeli aiheesta

Mitä hyötyä PHP-version päivittämisestä on?

PHP-päivitykset ovat säännöllinen osa palvelinten ylläpitoa. PHP-versiot kehittyvät jatkuvasti, sen vuoksi palvelimet ja kotisivut tarvitsevat päivityksiä toimiakseen jatkossakin halutulla tavalla.

Parempaa tietoturvaa

PHP-version päivittäminen parantaa tietoturvaa, vanhoja versioita käyttävät sivustot ovat alttiita tietoturvahyökkäyksille. Jokainen uusi päivitys sisältää paljon korjauksia, jotka parantavat sivustojen tietoturvaa ja korjaavat virheet, jotka vaikuttavat järjestelmän yleiseen turvallisuuteen ja vakauteen. EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) vuoksi tietoturva on erityisen tärkeässä roolissa myös kotisivuilla liikkuvan tiedon suhteen.

Nopeammin latautuva sivusto

PHP-version päivittäminen ei ole ainoastaan tietoturvan kannalta tärkeää. Uusimmat PHP-versiot parantavat sivuston suorituskykyä merkittävästi. Esimerkiksi PHP-versio 7.0 nopeuttaa huomattavasti sivuston latausaikaa. PHP-version päivittämisellä on huomattavasti suurempi vaikutus sivuston latausaikaan kuin muilla WordPressin optimoinneilla. Sivuston nopea latausaika on tärkeää, koska Google suosii sivustoja, jotka latautuvat nopeasti.

Testien perusteella PHP 7.2 pystyi suorittamaan lähes kolme kertaa yhtä paljon tapahtumia (pyyntöjä) sekunnissa kuin PHP 5.6. PHP 7 on WordPress-sivustojen kanssa keskimäärin 50-100% suorituskykyisempi kuin PHP 5.6.

WordPress
Img src: Kinsta

Lisää toimintavarmuutta

Vanhoja PHP-versioita käyttävät sivustot voivat jossain vaiheessa hajota, koska kehittäjillä ei ole aikaa testata yhteensopivuutta vanhojen versioiden kanssa. Vanhoja PHP-versioita ei suositella enää käytettäväksi, koska ne voivat sisältää sellaisia tietoturva-aukkoja, joita ei enää havaita tai paikata. Esimerkiksi PHP 5.6 tarjoaa tuen tietoturvaan vuoden 2018 loppuun asti, sen jälkeen versio on tietoturvariski.

Mitä tulee huomioida ennen PHP-version päivittämistä?

WordPressin versio ja käytössä olevat lisäosat kannattaa päivittää viimeisimpään ennen PHP-version päivittämistä.

WordPressille suositeltu versio on PHP 7.2: https://wordpress.org/about/requirements/.

Vaikka WordPress tukee uusinta PHP-versiota, niin osa käytetyistä ulkoasuteemoista tai lisäosista eivät kuitenkaan välttämättä toimi, joten ennen päivitystä on hyvä selvittää tukevatko ne PHP-versiota. Mikäli sivusto ei toimi uusimmalla PHP-versiolla, niin voit vaihtaa version uusimpaan mahdolliseen versioon, jolla sivusto toimii.

Miten päivitän PHP-version cPanelin hallinnassa?

PHP-version voi päivittää cPanelin hallinnassa kohdassa Ohjelmisto – ‘Valitse PHP-versio’ (Select PHP Version):

Sivu näyttää tämänhetkisen PHP-version ja alasvetovalikosta voit valita päivitettävän version:

Kun olet valinnut halutun version, paina ‘Ota käyttöön’ (Set as current).

Samassa näkymässä voit valita myös mitä moduuleita otetaan käyttöön. Hyvä lähtökohta on valita ‘Käytä oletuksia’ (Use Defaults), jolloin PHP Selector antaa oletusasetukset oikein. Listalta kannattaa valita opcache, joka myös lisää sivuston latautumisajan nopeutta. Muista tallentaa tekemäsi muutokset.

‘Siirry PHP laajennuksiin’ (Switch to PHP Options) -kohdassa voit säätää PHP-asetuksia. Oletusasetuksina rajoitukset voivat olla liian pieniä, joten niiden säätäminen saattaa olla tarpeen.

Voiko joku tehdä päivityksen puolestani?

Me voimme asentaa uusimman PHP-version sivustollesi toimenpidemaksua (50 €, alv 0%) vastaan.

Hinta sisältää seuraavaa:

  • Sivuston täysi toimivuuden tarkistus
  • Sivuston täydellinen tekninen tarkistus
  • Mahdollinen palautus aiempaan tilanteeseen mikäli PHP-versio aiheuttaa ongelmia sivuston kanssa
  • Varmuuskopiosta tarvittava palautus mikäli sivusto hajoaa päivityksen yhteydessä
  • Tekninen raportointi siitä mikä ei toimi ja ehdotettu ratkaisu, jolla uusin PHP-versio toimii

Jos et tiedä miten toimia tai mietit mikä PHP-versio sopii sivuillesi, ota yhteyttä asiakaspalvelu@capnova.fi, me autamme!

 

Paranna yrityksesi tuottavuutta ratkaisuillamme.
Jätä viesti, niin otamme sinuun yhteyttä.

Olen kiinnostunut seuraavasta palvelusta:

 

 

Jaa ihmeessä muillekin: